Sayı: 8, 30.06.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Derlemeler Makaleler

Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Çatalhöyük Dergisi turizm ve sosyal bilimler alanlarında 2016 yılında fakülte dergisi olarak kurulmuştur.  Bu alanlara ait kuramsal ve uygulamalı araştırma, tarama-inceleme, bildiri, vaka çalışması, kısa rapor ve editöre mektup niteliklerinden birine uygun eserler kör hakem değerlendirmesinden yayınlanabilir olduğuna dair karar verildikten sonra bekletilmeksizin yayımlanır. Dergimiz, Türkiye ve dünyada başta turizm alanı olmak üzere sosyal bilimler alanına katkıda bulunmayı amaçlayan turizm alanındaki özgün araştırmaların yayımlandığı bilimsel ve hakemli bir dergidir.

Dergimiz, yayın politikası gereğince, turizm ve sosyal bilimlerin tüm alanlarıyla ilgili nicel ve nitel araştırma, inceleme makaleleri ile derleme makalelerine yer vermektedir.

  1. Makalenin Türkçe başlığı kısa ve açık olmalı, tüm harfleri büyük, 14 punto büyüklüğünde yazılmalı ve ortalanmalıdır.
  2. Türkçe başlığın hemen altına satır boşluğu bırakmadan 12 punto İtalik olarak İngilizce başlık yazılmalı ve ortalanmalıdır.
  3. Yazarların isimleri 10 punto büyüklüğünde kalın ve sağa dayalı olarak yazılmalıdır. Yazarların adresleri *, **, *** vs. biçiminde dipnot olarak belirtilmelidir. Yazar adı veya adları, ilk sayfada yer almalıdır. Bu sayfada ayrıca, yazarın akademik unvanı ve çalıştığı kurumun adı ve e-posta adresi de bulunmalıdır.
  4. Yazar isimlerinden sonra iki satır boşluk bırakılarak satır başı yapılmadan 10 punto büyüklüğünde ortalı “ÖZ” kelimesi ve devamına 200 kelimeyi aşmayacak şekilde makalenin ana noktalarını belirten özeti yapılmalıdır. Özetler tek satır aralığı, önce 6 nk ve sonra 6 nk boşluk ile yazılmalıdır.
  5. Öz’den sonra bir satır boşluk yapılarak yine satır başı yapılmadan “Anahtar Kelimeler:” ve devamına virgülle ayrılmış en fazla 6 tane anahtar kelime yazılmalıdır.
  6. Anahtar kelimelerden sonra bir boşluk bırakılarak ortalanmış şekilde makalenin İngilizce özeti “ABSTRACT” başlığı altında yazılmalıdır.
  7. Abstract altında “Keywords:” kısımları yazılmalıdır.
  8. Makale MS Word programında, Calibri 11 punto, tek satır aralığı, önce 6 nk ve sonra 6 nk boşluk ile yazılmalıdır. Yazılar ortalama 10.000 kelimeyi geçmemelidir. Makaleler PC uyumlu
  9. Microsoft veya “doc” uzantılı belge oluşturmaya elverişli herhangi bir kelime işlem programında yazılmalıdır. Eski harfli metinler için özel bir yazı karakteri kullanılmış ise belgeyle birlikte söz konusu karakterler de gönderilmelidir.
  10. Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar ve alıntılar italik harflerle ve tırnak içinde verilmeli; beş satırdan az alıntılar satır arasında, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın iki yanından 1 cm içeride, blok halinde, 14 nk satır aralığıyla ve 11 punto ile yazılmalıdır.
  11. Makalede ana başlıkların tamamı büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır. Ara başlıkların tamamı koyu olarak yazılacak; ancak her kelimenin ilk harfi büyük olacak ve başlık sonunda satırbaşı yapılacaktır. Alt başlıkların tamamı koyu olarak yazılacak; ancak başlığın ilk kelimesindeki birinci harf büyük sonraki kelime/kelimelerin ilk harfi küçük olacak, başlık sonuna iki nokta (üst üste) konularak yazıya aynı satırdan devam edilecektir.
  12. Eski harfli metinler Universal Word ve benzeri programda yazılmış olmalıdır. Özel bir yazı karakteri kullanılmış ise belgeyle birlikte söz konusu karakterlerin de gönderilmesi gerekmektedir.
    Fotoğraf, plan, harita, tablo ve çizimler: Metin içinde kullanılan fotoğraf, plan, harita vb. materyallerin “.jpg/.tiff” uzantılı kayıtları gönderilecek dokümanlara eklenmelidir. Bu tür belgelerin baskı tekniğine uygun çözünürlükte (en az 300 piksel) ve sayfa alanını aşmayacak büyüklükte olmasına dikkat etmeli, ayrıca birden fazla olması halinde numaralandırılmalı ve başlık eklenmelidir.
    Tablo içerikleri Calibri 10 punto şeklinde yazılmalıdır.
  13. Kaynaklar metin içinde yazar soyadı ve tarih belirtilerek verilmeli ve makalenin sonunda alfabetik olarak ve aynı yazar içinse kronolojik olarak yazılmalıdır.
  14. Metin içinde kaynak cümlenin başında veya içinde verilecekse yazarın soy ismi İnalcık (1982) şeklinde, cümlenin sonunda verilecekse (Kurtuluş, 1993:23) şeklinde belirtilmelidir.
    Eğer kaynaklarda yazar sayısı iki ise Sezgin ve Karaman (2020:13) şeklinde, yazar sayısı ikiden fazlaysa ilk yazarın soyadına göre Sezgin ve arkadaşları (2018:30) şeklinde belirtilmelidir.
    Aynı yazara ait ve aynı yıl içinde yayımlanmış kaynaklar, Sezgin (2005a), Sezgin (2005b) şeklinde belirtilmeli, kaynakların açık künyesi makalenin sonuna eklenmelidir.
    Bir cümlenin sonunda birden fazla referans verilecekse; ……(Sezgin, 2016; Karaman, 2015; Koraltan vd. 2016).
  15. Kaynakçada Makale: Sezgin, M. ve Karaman, A. (2020). Konya Bölgesinin Turizm Potansiyeli. Çatalhöyük-International Journal of Tourism and Social Research, 1(1): 42- 48
  16. Kaynakçada Kitap: Sezgin, M. (2012). Turizm Pazarlaması. Konya: Mevlanas Yayınevi.
  17. Kaynakçada Kitap Bölümü: Sezgin, M. ve Karaman, A. (2020). Konya ve Turizm. İçinde; M. Sezgin (Editör) Konya Mutfağı (ss. 800-900). Konya: Mevlanas Yayınevi.
  18. Kaynakçada Tez: Şahin, M. (2012). Tükenmişlik Duygusu ve İş Stresinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkileri: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  19. Kaynakçada İnternet Siteleri: Varsa başlık. (varsa tarih). http//sutad.selcuk.edu.tr/html adresinden alınmıştır. (Erişim tarihi: 12.03.2020)

Dergimiz, öncelikle turizm ve sosyal bilimler alanlarındaki makalelerin ve çalışmaların niteliğini artırmayı amaçlamaktadır.Yayınlanacak yazılar sosyal bilimler ve turizm alanı ile ilgili ve daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış, özgün makaleler olmalıdır.  Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, daha önce başka bir dergide veya bildiri kitapçığında yayımlanmamışsa yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınabilir. Bildiri kitapçığında ya da başka bir yerde yayımlanan yazılar ne sebeple olursa olsun yayımlanmaz. Dergi yönetimi gönderilen yazıların daha önce başka bir yerde yayımlanıp yayımlanmadığını araştırmak mecburiyetinde değildir. Durumun etik sorumluluğu makale sahibine aittir.

Dergide hiçbir aşamada ücret alınmamaktadır. Ücretsiz bir dergidir.

Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.